Enkelit

Ei vastauksia
Anonymous
Kysymys: 

Onko enkeleitä olemassa jos on missä?

Vastaus: 

Nikean uskontunnustuksessa lausutaan, että Jumala on "kaikkien näkyväisten ja näkymättömien Luoja". Kristinopin mukaan Jumala loi kahdenlaisia järjellisiä olentoja, joilla hän antoi kyvyn tuntea Luojansa ja rakastaa häntä: enkelit ja ihmiset.

Enkelit ovat henkiolentoja, jotka Jumala loi. Osa enkeleistä palvelee Jumalaa turmeltumattomassa alkutilassa, osa lankesi Saatanan mukana (demonit). Kirkkoisä Augustinuksen mukaan enkeleillä on erittäin keskeinen asema koko maailmanhistorian ymmärtämisessä. Enkelimaailman kaksijakoisuudessa (enkelit ja demonit) näkyy, millainen oli ihmisen alkuperäinen luotu tila ja millainen se on lankeemuksen jälkeen.

Sana "enkeli" (kreikaksi angelos) merkitsee sanansaattajaa eli lähettilästä. Ihmiset antoivat Jumalan palveleville hengille tämän nimityksen, koska enkelit kohtaavat ihmiset erilaisissa lähettilään tehtävissä välittäen viestiä Kaikkivaltiaalta. Raamatussa kuvataan kuinka enkelit lähestyvät ihmisiä eri tavoin: unessa tai suorassa kohtaamisessa ihmisen muotoisena, kasvoista kasvoihin. Enkelit toivat sanomaa pelastuksesta tai vaarasta. Toisinaan enekelitä nimitetään Raamatussa "Herran sotajoukoksi", joka taistelee Jumalan kansan puolesta pahaa vastaan.

Enkelit olivat elävää todellisuutta alkukirkon elämässä ja ovat sitä edelleen. Enkeleitä on taivaassa, mutta me kohtaamme heitä myös maan päällä. Kristityt ovat aina uskoneet, että kolmiyhteistä Jumalaa lakkaamatta palvova enkelijoukko on läsnä pyhällä ehtoollisella. Pyhä messu eli ehtoollisjumalanpalvelus on enkelten ja pelastettujen ihmisten yhteinen taivaallinen juhla-ateria. Tämän lisäksi enkelit vaikuttavat yksittäisten ihmisten ja kokonaisten kansojen kohtaloihin. Heillä on erilaisia tehtäviä taivaassa, mutta osa enkeleistä palvelee kristittyjä toimien suojelusenkeleinä. Raamatun mukaan jokaisella kristityllä on oma henkilökohtainen suojelusenkelinsä.